Kuchnia wegańska – zestawienie książek

Czy jesienią, czy też w zimie – pamiętaj, człowieku, o witaminie! 😉 Jak wiadomo, najwięcej witamin znajdziemy w różnego rodzaju owocach i warzywach. Warto sięgnąć po nie szczególnie teraz, gdy aura nie ułatwia utrzymania dobrej odporności. Na ratunek przybywa kuchnia wegańska – zestawienie książek, które zaostrzą apetyty nie tylko roślinożercom!

Kuchnia wegańska – zestawienie książek

Kuchnia wegańska – zestawienie książek

Mam dla Was sześć książkowych propozycji, pełnych kulinarnych wegeinspiracji. W jaki sposób wpleść więcej warzyw do diety? Jak najlepiej wykorzystać produkty sezonowe? Co ugotować, gdy posiłek dzielą roślino- i mięsożercy? Odpowiedzi znajdziecie w książkach poniżej.

Iwona Orzechowska-Zeidler Wegańskie smarowidła na domowym pieczywie

Na początek – śniadanie!

Najważniejszy posiłek dnia! Jak zamknąć w śniadaniu roślinną energię? Można przygotować pasty, dipy i kremy, a potem spałaszować je z rana, najlepiej na jeszcze ciepłym pieczywie! Pysznie, pożywnie i zdrowo! Ponad 100 przepisów na wegańskie smarowidła znajdziecie w książce Iwony Orzechowskiej-Zeidler.

Link do książki: Wegańskie smarowidła na domowym pieczywie

Dieta wegańska na cztery pory roku Kuchnia wegańska – zestawienie książek

Jak Pory roku Vivaldiego

Sezonowo = wzorowo! Jak skomponować menu i zrobić zakupy, aby najlepiej wykorzystać to, co mają do zaoferowania wszystkie cztery pory roku? Na to pytanie w swojej książce odpowiadają dwie doświadczone dietetyczki: Ewa Sypnik-Pogorzelska i Magdalena Jarzynka-Jendrzejewska. Autorki podpowiadają, jak właściwie zbilansować wegański jadłospis, aby nie zabrakło w nim ważnych dla zdrowia elementów, a także proponują sezonowe wegeprzepisy.

Link do książki: Dieta wegańska na cztery pory roku

Miyoko Schinner Wegańska spiżarnia

Wegańscy zapaśnicy, czyli wegespiżarnia

W książce Miyoko Schinner możemy znaleźć fantazyjne pomysły kulinarne prosto z dalekiej Japonii. Jesteście weganami, ale czasami nachodzi Was chęć na mięsne smaki? Proszę bardzo! Autorka podpowiada, jak przyrządzić bezmięsne żeberka, paluszki bezrybne, pierś bezdrobiową albo wegańską wieprzowinę. A do tego pisze o tym, co można przechowywać dłużej, tak by zawsze mieć coś pod ręką w wegespiżarni.

Link do książki: Wegańska spiżarnia

Marta Dymek Jadłonomia po polsku

Z rodzimego ogródka

Japonia Japonią, ale Polacy nie gęsi, swoją wegespecjalistkę mają! 😉 W trzeciej bestsellerowej książce Marta Dymek zamknęła masę pomysłów na wykorzystanie dobrodziejstw łatwo dostępnych warzyw z polskich upraw. Ma być prosto, ale różnorodnie. I oczywiście pysznie!

Link do książki: Jadłonomia po polsku

 

Jan Kuroń Aneta Kuroń Przy jednym stole. 100 przepisów z mięsem i wegańskich

Dwa bieguny, czyli roślino- i mięsożercy przy jednym stole

Ona – weganka, on – smakosz mięsnych dań. Da się tak żyć pod jednym dachem? 😉 W swojej nowej książce Aneta i Jan Kuroniowie udowadniają, że tak! Proponują 100 autorskich przepisów na przepyszne potrawy, w tym wiele w dwóch wersjach: z mięsem i bez. Jan jest także wielkim zwolennikiem kuchni zero waste, dlatego w książce dodatkowo podpowiada, jak najlepiej wykorzystać każdy produkt.

Link do książki: Przy jednym stole. 100 przepisów z mięsem i wegańskich

Marta Krawczyk Wegańskie desery

Kilka deserów dla wegekoneserów

Jak zrobić ciasto bez użycia jajek? Albo sernik bez sera? Brzmi jak mission imposible. Czy weganie skazani są na desery w postaci sałatek owocowych? Marta Krawczyk udowadnia, że nie! Na potwierdzenie tego, że wegańskie desery to niezłe bajery, w swojej książce zawarła 100 przepisów na wegańskie łakocie. Uczta dla oka i podniebienia, sprawdźcie sami!

Link do książki: Wegańskie desery

Kuchnia wegańska – zestawienie książek

Która z książek zaciekawiła Was najbardziej? A może już mieliście okazję przetestować któryś z tych tomów? Dajcie znać w komentarzach!

Zobacz także: