Jesienne książki – kulinarne poradniki i powieści!
Jesienne książki to doskonała propozycja dla wszystkich miłośników gotowania. Ale nie tylko! Ponieważ w naszym dzisiejszym zestawieniu oprócz kulinarnych poradników, znajdziecie także dwie powieści z motywem jesieni. W związku z tym prezentowane dziś tytuły wprowadzą was w idealny klimat polskiej złotej jesieni. Chcemy wierzyć, że przez większość czasu tak właśnie będzie wyglądać tegoroczna jesień. Dużo słońca i mnóstwo ciepłych kolorów dookoła. Poza tym jesień to także sporo sezonowych i zdrowych produktów, które przez krótki czas będą dostępne na lokalnych ryneczkach. Warto więc skorzystać z tych dobrodziejstw natury. W przygotowaniach pomogą Wam dzisiejsze książki kulinarne. Jeśli natomiast wolicie relaks pod kocem z kubkiem kawy, herbaty lub kakao i wciągającą powieścią, również znajdziecie tu coś dla siebie. Zaczynamy!
Jesienne książki – Jesienny pocałunek
Jedno jest pewne na sto procent – Juliet nie wierzy już w miłość. Poza tym ma teraz wystarczająco dużo na głowie. Właśnie otwiera własną kwiaciarnię, wychowuje córkę i jest w trakcie nerwowego rozwodu z człowiekiem, który tylko czeka na jej błąd. W związku z tym życie bohaterki jest wystarczająco skomplikowane. A randki w jej przekonaniu, to tylko kolejny kłopot. Jednak sprawy ulegają gwałtownym zmianom, kiedy kobieta poznaje nowego sąsiada. Ponieważ samotny tata jest utalentowanym fotografem i atrakcyjnym mężczyzną. Na którym Juliet zbyt często chętnie zawiesza oko.
Ryan przybył do miasteczka tylko na chwilę. Ma tu do załatwienia kilka pilnych spraw, którymi powinien się zająć natychmiast. Zamiast tego, co chwilę rozprasza się piękną sąsiadką. Jednak za każdym razem, gdy ją widzi, nie może się jej oprzeć. Czy romantyczna jesienna aura pomoże im przestać walczyć z emocjami i dać sobie drugą szansę na szczęście?
Książka już dostępna.
Jesienne książki – Forma obfitości. Lokalnie, zdrowo, sezonowo
Laura Osęka proponuje 87 przepisów na pyszne i nieskomplikowane dania, które da się przygotować w jednym naczyniu w piekarniku. Poza tym w tej książce znajdziecie połączenia wszystkich pięciu (a nawet sześciu) smaków, zainspirowane kuchniami świata, ale wykonane w znacznej mierze z łatwo dostępnych, polskich składników. Dzięki sezonowym warzywom i owocom stworzycie posiłki bez wyrzeczeń, pełne smaku i aromatu.Od słodkich i wytrawnych propozycji śniadaniowych, przez wypieki i zapiekanki, aż do gulaszy i potraw w duchu zero waste.
Książka już dostępna.
Jesienne książki – Jesienny motyl
Lidia to dojrzała kobieta, która poświęciła życie prywatne dla pracy w korporacji. Zostaje jednak wyrzucona za malwersacje finansowe swojej zastępczyni. Olgierd to student, który po traumatycznym romansie sprzedaje się na Dworcu Głównym we Wrocławiu. A w związku z tym traci kontrolę nad swoim życiem. Przypadkowe spotkanie tych dwojga nie wywoła trzęsienia ziemi, ale na zawsze odmieni ich los.
Książka już dostępna.
Jesienne książki – Sztuka fermentacji
Kisić można dosłownie każdą jadalną roślinę. Autor najpierw zapoznaje nas z historią fermentacji, przedstawiając jej zalety i ogromne walory zdrowotne. Ostrzega przed trudnościami i podaje rozwiązania na problemy, jakie pojawiają się najczęściej podczas fermentowania.
Książka to również doskonały spis przepisów z całego świata: na kombuchę, pastę miso, natto, miody pitne, wino, czy ryby! Tak naprawdę kisić możemy wszystko, pod warunkiem, że wiemy, jak to robić. Autor przekonuje, że tak naprawdę kiszenie to najlepsze wyjście, które zapewnia nam długie zdrowie i świetne doznania smakowe. Od tej pory sztuka fermentacji nie będzie już dla Was czarną magią, a czymś całkowicie naturalnym. Ponieważ autor w jasny, klarowny i rzetelny sposób przedstawia swoją wiedzę i zachęca do tego, aby zgłębiać ją dalej.
Nowe wydanie w twardej oprawie. Książka już dostępna.
Jesienne książki – Jak smakuje rok
Co poprawia nastrój w chłodny, jesienny wieczór lepiej niż gulasz z warzyw korzeniowych lub pieczona wołowina z aksamitnym purée z selera? Szefowie kuchni nigdy nie przestają szukać inspiracji. Znajdują ją w dziecięcych wspomnieniach o tzw. „comfort food”, podróżach i daniach, które podziwiamy. Ale najlepszą motywacją i jednocześnie źródłem fantastycznych produktów jest sama matka natura. Jeśli ktoś szuka inspiracji w naturze, źródło jego kreatywności nigdy nie wyschnie.
To jest filozofia gotowania Marcina Molika. Sezonowe, lokalne produkty są dla niego inspiracją. W związku z tym od nich zaczynają się pomysły na potrawy z mięs, ryb czy nabiału. Wydawać by się mogło, że to trudna sztuka, że są produkty, których nie da się w domu dobrze przygotować. Marcin Molik w swojej książce zdradza kilka tajemnic szefów kuchni, które powodują, że dzięki prostym zabiegom gotowanie wykwintnych potraw staje się łatwe.
Książka już dostępna.
Jesienne książki – Moje wypieki z czekoladą
Mocno czekoladowa książka autorki najsłodszego bloga kulinarnego Doroty Świątkowskiej. Znajdziecie tutaj ponad 120 przepisów, w tym wyjątkowe nigdzie dotychczas niepublikowane. Przepisy zostały napisane przystępnie, by nawet osoba niewprawiona nie bała się zmierzyć z tematem czekolady i znalazła tutaj ulubione ciasta. W związku z tym każdy niezależnie od tego, jaki jest poziom jego umiejętności, może zostać guru pieczenia ciast i ciasteczek. A jego czekoladowe dzieła będą budzić powszechny zachwyt. Może czekolada nie rozwiąże wszystkich problemów świata, ale dzięki niej na twarzach pojawia się uśmiech, a to już połowa sukcesu.
Książka dostępna od 16 października 2019 roku.
Jesienne książki – Jesień według Pięciu Przemian
Przepisy wegetariańskie to fascynująca podróż po Pięciu Smakach w towarzystwie Moniki Biblis. Tym razem Monika skupiła się na jesiennych potrawach wegetariańskich. W związku z tym, jeśli jesteście wegetarianinem, to trafiliście we właściwe miejsce. Wypróbujcie wegetariańskie przepisy zgodne z filozofią Pięciu Przemian i przekonajcie się o mocy chińskiej medycyny naturalnej. Jesienne dania wegetariańskie według Pięciu Przemian to doświadczenia kulinarne ze składnikami, które na pewno doskonale znacie. Poza tym w środku znajdziecie aż 100 sprawdzonych przepisów wegetariańskich, w przeróżnych kategoriach: zupy, dania ciepłe, sałatki, pieczywo, pasztety czy farsze i smarowidła oraz desery i napoje.
Książka już dostępna.