Czytaj skład. Gotuj z głową! Recenzja

W dżungli sklepowych półek, gąszczu wszelkiego rodzaju produktów, składników i dodatków łatwo stracić orientację. A to dopiero zakupy… Potem wkraczamy w fazę gotowania. Jak kupować mądrze i jeść zdrowo, nie spędzając połowy życia w kuchni? Przepis brzmi prosto: Czytaj skład. Gotuj z głową! Recenzja książki Jagody Fabickiej i Katarzyny Rady czeka na Was poniżej.

Jagoda Fabicka Katarzyna Rada Czytaj skład. Gotuj z głową!

Czytaj skład. Gotuj z głową! Recenzja

Co znajdziecie w tej książce kucharskiej? Różnorodne przepisy: pomysły na śniadania, obiady i desery, dania zarówno dla mięsożerców, jak i wegetarian.

Ważnym tematem poruszanym w książce są także świadome zakupy: autorki zachęcają do czytania składów produktów, które lądują najpierw w naszym koszyku, a później na stole. Można się naprawdę zdziwić tym, co kryją drobne druczki na etykietach!

Układ treści

Przepisy zostały pogrupowane według posiłków. Na pierwszy rzut oka taki układ wydaje się być najprostszy i najbardziej pomocny, mam jednak do niego małe zastrzeżenie, które przedstawię na przykładzie.

W części Obiady i nie tylko znajdziemy m.in.: Zupy, Buraki, buraczki, Obiad strategiczny, Ziemniaki, Dynię. I na przykład w podrozdziale Dynia mamy przepis na… Najprostszą zupę dyniową, którą spodziewałabym się zobaczyć w pierwszym podrozdziale. Wprowadza to według mnie lekkie zamieszanie – moim zdaniem wygodniej byłoby, gdyby klucz był jeden: albo składnikowy, albo posiłkowy.

Nie uważam jednak, że jest to wada dyskwalifikująca książkę. Być może bardziej kreatywnym kulinarnie głowom taki układ jak najbardziej przypadnie do gustu.

Dodam jeszcze, że na końcu książki zamieszczona jest papierowa wersja CTRL+F, czyli indeks, który z pewnością ułatwia wyszukiwanie interesujących nas treści.

Jagoda Fabicka, Katarzyna Rada Czytaj skład. Gotuj z głową!

Fot. K. Stachura

Podmianki, czyli niech żyje wolność i swoboda

W wielu miejscach w książce znajdziemy przydatne wskazówki, dotyczące np. produktów zamiennych dla alergików, wegan czy przy dietach wykluczeniowych. Z kolei w niektórych przepisach autorki podają bazę i pomysły na różne dodatki do niej, dzięki czemu z jednej podstawy możemy wyczarować kilka dań.

Część przepisów w książce nie zawiera szczegółowych list potrzebnych składników. Autorki w opisie na okładce przyznają, że nie lubią ścisłego podążania za przepisami, wolą się nimi raczej inspirować. Mnie z kolei można określić jako panią szczególik: lubię mieć dokładnie określone, czego i ile potrzebuję. 😉 Ja wolę konkrety, więc w pierwszej kolejności sięgnęłam po przepisy z rozpiskami składników, ale myślę, że sporo osób doceni przestrzeń dla kulinarnej wyobraźni, pozostawioną przez autorki.

Jagoda Fabicka, Katarzyna Rada Czytaj skład. Gotuj z głową!

Fot. K. Stachura

Czytaj skład = przydatna ściąga zakupowa!

Warty uwagi jest również jeden z ostatnich rozdziałów książki, w którym znajdziemy aż 19 grup popularnych artykułów spożywczych. Do każdego produktu autorki dołączyły dwie listy składników.

Jedna z nich wskazuje, co powinno znajdować się w składzie danego produktu. Na drugiej przedstawione są dodatki: zarówno te nieszkodliwe, jak i te, których lepiej unikać.

Dzięki temu możemy szybko przeanalizować skład naszych ulubionych produktów i przekonać się, czy na pewno służą one naszemu zdrowiu. Może się okazać, że lepiej będzie poszukać zamienników bez zbędnych dodatków.

Jagoda Fabicka, Katarzyna Rada Czytaj skład. Gotuj z głową!

Czytaj skład. Gotuj z głową! Recenzja – podsumowanie

Komu polecam tę książkę?

  • Raczej osobom początkującym – nie odkryjecie w tej książce kulinarnej Ameryki, przepisy w niej zawarte są proste i praktyczne. Myślę, że będzie świetną propozycją na przykład dla studentów, którzy wyfrunąwszy z rodzinnego gniazda, stawiają pierwsze kroki w samodzielnym gotowaniu.
  • Zapracowanym, zabieganym oraz tym, którzy w kuchni nie lubią spędzać ani chwili dłużej niż to konieczne: przepisy nie są skomplikowane, a przygotowanie potraw jet szybkie.

Ogromnym plusem jest dla mnie zaangażowanie autorek w temat świadomych zakupów. Uważam, że przygotowane przez nich „ściągi” są bardzo pomocne i chętnie korzystam z nich, będąc w sklepie.

Do tej pory wypróbowałam już kilka przepisów i trafiły one w moje gusta, dlatego na pewno wrócę do książki przy najbliższej okazji.

Książkę Jagody Fabickiej i Katarzyny Rady Czytaj skład. Gotuj z głową! znajdziecie TUTAJ>>

Zobacz także:

Moja ocena
  • 9/10
    Czy przepisy są szczegółowe i zrozumiałe? - 9/10
  • 10/10
    Jak oceniam estetykę książki (przejrzystość, szata graficzna, fotografie)? - 10/10
  • 7/10
    Jak oceniam układ treści? - 7/10
  • 10/10
    Czy wrócę do tej książki? - 10/10
9/10

Fragment recenzji

Komu polecam tę książkę?

  • Raczej osobom początkującym – nie odkryjecie w tej książce kulinarnej Ameryki, przepisy w niej zawarte są proste i praktyczne. Myślę, że będzie świetną propozycją na przykład dla studentów, którzy wyfrunąwszy z rodzinnego gniazda, stawiają pierwsze kroki w samodzielnym gotowaniu.
  • Zapracowanym, zabieganym oraz tym, którzy w kuchni nie lubią spędzać ani chwili dłużej niż to konieczne: przepisy nie są skomplikowane, a przygotowanie potraw jest szybkie.

Ogromnym plusem jest dla mnie zaangażowanie autorek w temat świadomych zakupów. Uważam, że przygotowane przez nich „ściągi” są bardzo pomocne i chętnie korzystam z nich, będąc w sklepie.

Sending
User Review
0/10 (0 votes)