God Food. Boska kuchnia Malki Kafki to najbardziej niezwykła książka kucharska, jaką czytałam. Inspirująca, przepełniona miłością oraz szacunkiem do różnych kultur, pozwala otworzyć się nie tylko na nowe smaki.
Miłość – pokój – kuchnia! – takim mottem kończy się wstęp do „boskiej” książki kucharskiej autorstwa Malki Kafki, właścicielki popularnej sieci restauracji Tel Aviv. God Food jest bowiem zbiorem ciekawych przepisów z różnych zakątków świata, tworzących opowieść o wartościach wspólnych dla wszystkich religii świata. Również tych, których pojmowanie Boga daleko wykracza poza ramy narzucane nam przez kościoły i ich doktryny.
God Food – na styku kultur i religii
Filozofia gotowania Malki Kafki opiera się na szacunku wobec ludzi, roślin i zwierząt, dlatego w jej kuchni nie znajdziecie produktów mięsnych. Dowiecie się za to, jak przygotować mieszanki egzotycznych przypraw, roślinne mleka czy prawie tradycyjny, żydowski czulent. Oprócz obco brzmiących potraw, jak harissa (sos pomidorowy z chilli), amba (podsmażane mango z imbirem, kozieradką i chilli) czy baba ghanoush (bakłażan z majonezem, tahiną i czosnkiem), znalazły się także swojski chłodnik z imbirem oraz pieczone pierożki.
Gotowanie jest doskonałym punktem wyjścia do bycia jak bóg czy bogini – do dzielenia się i dawania.
Ta różnorodność potraw działa na wyobraźnię, już samo przeglądanie książki jest pasjonującym zajęciem. Ale oprócz przeglądania, God Food należy także czytać! Bo to właśnie teksty autorki zawierają w sobie całą esencję filozofii życiowej Kafki. Każdy przepis uzupełniony został przez krótkie wprowadzenie, traktujące o wartości wspólnego gotowania, sile relacji międzyludzkich czy odnajdywaniu boskiego pierwiastka w zwykłych, codziennych rzeczach i produktach.
God Food – zwolnij i delektuj się
God Food to niezwykle inspirująca książka z mnóstwem pomysłów na wegańskie potrawy. Jednak wielu z wykorzystywanych przez autorkę produktów nie znajdziecie w tradycyjnym, polskim sklepie. Dlatego gotowanie z Malką Kafką nazwałabym wielkim świętem, które należy celebrować z rodziną i przyjaciółmi. Do tego też zachęca nas autorka – do zatrzymania się, zwolnienia tempa i zwrócenia uwagi na to, co naprawdę jest ważne.
Od-żywiać znaczy „wpuszczać do siebie życie”.
A ważna jest rodzina, ważne jest zdrowe, wartościowe jedzenie, ważny jest szacunek do odmienności i patrzenie głębiej. I tego Wam wszystkim życzę, gorąco polecając książkę Malki Kafki. Nie będziecie zawiedzeni!
Kup książkę God Food. Boska kuchnia Malki Kafki w sklepie internetowym TaniaKsiazka.pl >>
Ocena Malwiny
-
10/10
-
7/10
-
7/10
-
10/10
-
10/10
Fragment recenzji
Filozofia gotowania Malki Kafki opiera się na szacunku wobec ludzi, roślin i zwierząt, dlatego w jej kuchni nie znajdziecie produktów mięsnych. Dowiecie się za to, jak przygotować mieszanki egzotycznych przypraw, roślinne mleka czy prawie tradycyjny, żydowski czulent.