Naturalnie i ziołowo to moje kolejne spotkanie z Agnieszką Cegielską. Tym razem Wydawnictwo Słowne przedstawia nam książkę zawierającą sześćdziesiąt przepisów z zastosowaniem darów natury, jakim są zioła. Mięta, rozmaryn, pokrzywa, melisa, dziurawiec – z pewnością znawcom ziołolecznictwa nie trzeba ich przedstawiać. Niemniej jednak, jeśli dopiero chcecie zacząć swoją przygodę z tymi skarbami natury, to Naturalnie i ziołowo powinna znaleźć się w Waszej biblioteczce.
Recenzja książki Naturalnie i ziołowo
Na początek chciałabym Wam przedstawić fragment pochodzący ze wstępu tej książki, z którym kompletnie się zgadzam! Po przeczytaniu tych słów wiedziałam, że z panią Agnieszką możemy zbić sobie piąteczkę!
To, z jakimi emocjami gotujemy, ma ogromny wpływ nie tylko na to, co w efekcie pojawi się na naszym talerzu, ale przede wszystkim na nasze zdrowie (…). Przepisy, które tu znajdziecie, są proste, ponieważ doskonale rozumiem, że w tych czasach żyje się szybko, czasami za szybko… Ale w kuchni warto zatrzymać się i posłuchać swojego serca, podpowiedzi organizmu, uruchomić swoją kreatywność (…) Kuchnia to nie jest laboratorium, w którym wszystko musi być dokładnie odmierzone.
I to ja rozumiem! faktycznie, przepisy są całkiem łatwe i szybkie w przyrządzeniu. Nie mówię tylko o naparach czy koktajlach. Warte uwagi są przepisy na zupy. Niby taki krem z marchewki, kurek czy zupa z dyni, ale w totalnie nowej odsłonie. Główne dania obiadowe też mnie zaskoczyły. Owszem, kasze są super, warzywa jeść trzeba, ale osobiście często mam tak, że nie bardzo wiem, co do czego pasuje i jak się za to zabrać. A ta książka podsunęła mi kilka pomysłów i inspiracji. Bo właśnie o to, moim zdaniem, chodzi w gotowaniu. O inspiracje, pewien punkt odniesienia.
Jeśli chodzi o książkę samą w sobie, to jest niezwykle pięknie wydana. Wyważone, wiosenno-letnie kolory, zdjęcia w środku. I bardzo dobrze, bo z książkami często jest tak, jak z potrawami właśnie – najpierw karmimy oczy, zgodzicie się ze mną? 😉
Książkę Naturalnie i ziołowo znajdziecie tutaj.
Moja ocena
-
10/10
-
10/10
-
8/10
Fragment recenzji
Książka zawiera sześćdziesiąt przepisów z zastosowaniem darów natury, jakim są zioła. Mięta, rozmaryn, pokrzywa, melisa, dziurawiec – z pewnością znawcom ziołolecznictwa nie trzeba ich przedstawiać. Niemniej jednak, jeśli dopiero chcecie zacząć swoją przygodę z tymi skarbami natury, to Naturalnie i ziołowo powinna znaleźć się w Waszej biblioteczce.