Przepis na pyszne lato – sprawdźcie te książki!
Przepis na pyszne lato znajdziecie w tym zestawieniu! Ponieważ dziś mamy przyjemność zaprezentować wam książki kulinarne i poradniki. Te tytuły przypadną do gustu każdemu, kto uwielbia eksperymentować w kuchni. Poza tym lato to najlepszy czas na stawianie pierwszych kroków w gotowaniu. Na rynku pojawiają się nowalijki, dostępnych jest więcej świeżych warzyw i owoców, a dłuższy dzień sprawia, że mamy więcej czasu na spędzenie go w kuchni. Jesteście ciekawi, co takiego dziś dla was przygotowaliśmy? Koniecznie to sprawdźcie! Gwarantujemy, że wśród wymienionych pozycji absolutnie każdy znajdzie coś dla siebie, niezależnie od poziomu kucharskiego zaawansowania.
Przepis na pyszne lato – MasterChef Junior. Czwarta polska edycja programu
Któż nie zechce spróbować staropolskich karminadli autorstwa zwyciężczyni Pauliny Foremny lub jej carpaccio z gruszki? Czy nie warto pokusić się o przygotowanie łososia z morza mango autorstwa Leny Król lub skosztować kaczki z konfiturą z czerwonej cebuli według przepisu Michała Lisa? Poza tym dla poszukiwaczy smaków z różnych stron świata Mikołaj Cienkosz podał przepis na „Słońce Grecji”, a Julia Misiak na „Chiny w pigułce”. Wielbicieli tradycyjnych polskich smaków niewątpliwie zachwycą ziemniaczana baba z sosem z borowików Olka Multana i świętokrzyskie grycoki Natalii Tokarskiej. A łasuchów – pyszne desery, m.in. kruche ciasteczko z musem czekoladowym z nutą rozmarynu Janka Zatorskiego.
Przepis na pyszne lato – Weganizm daje moc
Autor szczegółowo opisał osiem kluczowych elementów zdrowego odżywiania, do których zaliczamy: surowe pożywienie, elektrolity, substancje fitoodżywcze, żelazo, wapń, przeciwutleniacze oraz egzogenne kwasy tłuszczowe. A co odnajdziemy w dziale z recepturami? Liczne przepisy na sałatki, zupy, przystawki, makarony, dipy, dressingi, smarowidła, sosy, dania główne, batony, przekąski, warzywa, desery i żele energetyczne. Poza tym czekoladowe smoothie z migdałami i mlekiem z sacha inchi, sałatkę z buraczkami i kremowym serkiem cytrynowo-ziołowym, brązowy ryż z wodorostami arame i sezamem oraz frytki z batatów z czosnkiem i tymiankiem.
Ponadto, jeśli nabierzecie ochoty na więcej, w książce znajdziecie również przepisy na: ser z żółtą papryką i orzeszkami piniowymi, makaron fettuccine z kremem cytrynowo-pieprzowym, pikantne chilli con carne z czarną fasolą, karmelizowane kiełki brukselki z musztardowym sosem winegret, pikantne zuzu z kakao i orzechami włoskimi czy lody czekoladowe z syropem klonowym i korzeniem maca!
Przepis na pyszne lato – Przetwory z pomysłem
Książka zarówno dla tych, którzy dopiero zaczynają przygodę z przetwarzaniem owoców i warzyw, jak i dla tych, którzy znają już tajniki pasteryzowania, ale szukają inspiracji i odmiany. Odkryjcie przepis na kiszoną cytrynę i marynowane kiełki. Kanapki posmarujcie paprykowym pindżurem, a do makaronu dodajcie ajvaru własnej roboty. Okazuje się, że frużeliny, dżemy i marmolady będą doskonałe do kanapek, deserów, a nawet mięs! Słodko-ostre pikle zaskoczą, jako dodatek do obiadu, a domowy ocet z pigwy przyniesie ukojenie w gorący letni dzień. Poza tym prace zaplanujecie z praktycznym kalendarzem sezonowym. Pozbędziecie się z kuchni konserwantów, barwników i syntetycznych wzmacniaczy smaku. Zyskacie za to niepowtarzalne przetwory, których nie da się znaleźć na sklepowej półce.
Przepis na pyszne lato – Kuchniokracja. Deserownik
Tytuł jest nieprzypadkowy, deserownikiem nazywano bowiem mebel służący do wystawiania deserów oraz innych wypieków. Ten ciekawy sprzęt zainspirował autorkę do stworzenia książki, będącej zbiorem 75 przepisów na ciasta, desery i wytrawne wypieki, uzupełnionej 15 felietonami, przybliżającymi historię i pochodzenie różnych potraw oraz produktów.
W związku z tym znajdziecie tu receptury na klasyczne łakocie w nowoczesnej odsłonie, specjały inspirowane kuchnią azjatycką oraz wytrawne dania idealne zarówno na codzienny obiad, jak i spotkanie z przyjaciółmi. Jednak nie tylko świetne składniki i dobra technika wpływają na smak podawanego jedzenia. Miłość, przyjaźń, oddanie – to one sprawiają, że desery smakują wyjątkowo i pozostają w naszej pamięci na długo.
Przepis na pyszne lato – AlaAntkowe BLW. Rośniemy!
Tym razem sprawa dotyczy nieco już starszych dzieci, które nie tylko potrafią same chodzić, ale i same domagają się dokładki. Oczywiście nie zapomniano tu także o niejadkach, które grymaszą na koperek czy pietruszkę w zupie. Metoda BLW może doskonale służyć dzieciom w wieku dwóch lat, a nawet nieco starszym.
W związku z tym na kartach tej książki znajdziecie mnóstwo porad ułatwiających kulinarne działania. Są to także wskazówki skierowane do rodziców dzieci cierpiących na rozmaite alergie pokarmowe. Poza tym przepisy zamieszczone w książce biorą pod uwagę preferencje żywieniowe dzieci, aby maksymalnie trafić w kulinarne gusta każdego malucha. Znajdziecie tu zatem przepisy na: domowe pieczywo i inne wypieki, pełnowartościowe odżywczo śniadania czy proste i szybkie pomysły na obiad. Poza tym są tu również przepisy na zdrowe desery i przekąski idealne na dziecięce imprezy.
Przepis na pyszne lato – Roślinny browar
Sandor Katz, światowe guru fermentacji, zachwycił się nowatorskim podejściem Pascala Baudara do fermentacji. Teraz i wy macie okazję poznać unowocześnione przez niego receptury. Baudar nie tylko odkrywa tradycyjne metody warzenia piwa i wina. Pokazuje również, jak łatwo można przygotować przepyszne napoje bezalkoholowe o wyjątkowych smakach i walorach zdrowotnych. Tym samym kwas chlebowy, buza, cydr, pitny miód ziołowy, szanta czy manzanita to tylko niektóre z fascynujących napojów. Wszystkie przyrządzicie, korzystając z jego wskazówek. Ten inspirujący zbiór przepisów zachęca do samodzielnego tworzenia niebanalnych połączeń smakowych w przepysznych napojach alkoholowych i bezalkoholowych. Razem z Baudarem odkryjecie potencjał kulinarny w lokalnych produktach i tych, które możecie znaleźć w pobliskim lesie.
Przepis na pyszne lato – Smakoterapia 3. Spiżarnia
Kiedy zaczynacie świadome odżywianie, natrafiacie na szereg wyzwań. Skąd wziąć wysokiej jakości produkty? Co tak naprawdę jeść? Jak gotować? A finalnie – jak na to wszystko znaleźć czas?
W związku z tym z pomocą przyjdzie wam prezentowany poradnik, czyli książka, która pomoże zorganizować spiżarnię! Dzięki niej zawsze znajdziesz w domu co nieco: nie tylko drobne przegryzki, smakołyki i przyprawy, ale i całkiem solidne posiłki. Przygotowując kilka razy w roku zdrowe domowe półprodukty, znacząco zminimalizujecie czas poświęcany na codzienne stanie przy garach. Poza tym zyskacie pewność, że to, co postawicie na stole, będzie nie tylko smaczne, ale i doskonałej jakości!