Kulinarne poradniki – zainspiruj się w kuchni!
Kulinarne poradniki to doskonała propozycja dla wszystkich miłośników gotowania i eksperymentów w kuchni. Poza tym powody do zadowolenia mają również ci, którzy zazwyczaj mają problem ze znalezieniem pomysłu na obiad. Dzięki dzisiejszym propozycjom już nigdy nie będziecie musieli mierzyć się z tym problemem. Ponadto wybrane przez nas poradniki to gorące nowości, dostępne już w sprzedaży, jak i zapowiedzi. Oprócz typowych książek kucharskich znajdziecie tu również poradniki zdrowotne, związane z odżywianiem. W dodatku dzięki tym pozycjom odkryjecie zupełnie nowe pomysły na tradycyjne dania i przekonacie się, że gotowanie wcale nie musi być czasochłonne i trudne! Nie pozostaje nam nic innego, jak gorąco zachęcić was do zapoznania się z prezentowanym dziś zestawieniem. Koniecznie dajcie nam znać, czy któraś książka zagości w waszym domu!
Kulinarne poradniki – Pięć zdrowych nawyków
Czujecie, że brakuje wam energii do działania? A w związku z tym nie wykorzystujecie w pełni swojego potencjału? Dzięki przełomowej metodzie, opisanej w tej książce, zmienicie sposób myślenia o własnym zdrowiu! Jej autor, Darin Olien, to uznany ekspert żywieniowy. Podróżował po całym świecie i prowadził badania na temat właściwości zdrowotnych żywności w różnych kulturach. Tym samym na podstawie przeprowadzonych obserwacji stworzył unikalną, sprawdzoną formułę maksymalizacji potencjału ludzkiego ciała. W związku z tym pokazuje czytelniczkom, jak dzięki odpowiedniemu zidentyfikowaniu sił życiowych: jakości żywienia, nawodnienia, detoksykacji, natlenienia i alkalizacji osiągnąć i utrzymać odpowiednią wagę, zapobiec nawet najpoważniejszym chorobom, a przede wszystkim zadbać o dobre samopoczucie.
Książka już dostępna.
Kulinarne poradniki – Happy Food 2.0. Co jeść, by szczęśliwie żyć
Znany szwedzki szef kuchni Niklas Ekstedt oraz dziennikarz naukowy Henrik Ennart dzielą się poradami, co jeść, żeby lepiej się czuć. Przekazują najnowszą wiedzę naukową, a dzięki masie smacznych przepisów podpowiadają, jak zastosować ją w praktyce. Poza tym przekonują, że poczucie szczęścia gwarantuje nam nie tylko to, co najsmaczniejsze, lecz także to, co wspiera zrównoważony rozwój środowiska. Od spożywanych przez nas posiłków zależy bowiem nie tylko nasze zdrowie, ale i kondycja planety.
To książka dla każdego, kto rozumie już, że ciało i umysł są ze sobą połączone oraz że dieta i flora bakteryjna mają w obu wypadkach decydujące znaczenie. Poza tym znajdziecie tu aż 50 pysznych dań, kojących ciało i duszę. A do tego mnóstwo faktów, które przyprawią was o zawrót głowy.
Książka już dostępna.
Kulinarne poradniki – Suszonki. Zachowaj smak na dłużej
Niezbędnik dla wszystkich, którzy chcą uzupełnić spiżarnię, zachować nadwyżkę produktów z własnego ogrodu lub przyszykować się do wyjazdu na kemping, wyprawę górską czy daleką podróż.
Suszenie pożywienia to jedna z najstarszych metod konserwowania żywności. Jest to jednocześnie prosty i tani sposób przechowywania produktów spożywczych. Dzięki tej metodzie jedzenie zachowuje większość cennych dla zdrowia składników odżywczych, witamin i minerałów. W związku z tym ten bogato ilustrowany poradnik zawiera niezbędne informacje dla wszystkich zainteresowanych alternatywnymi metodami przetwarzania i przechowywania żywności. Ponieważ autorka pokazuje krok po kroku jak przygotować warzywa i owoce do suszenia, jakie sposoby obróbki wybrać dla każdego rodzaju pożywienia. Poza tym zachęca do korzystania z przepisów kulinarnych i dodawania suszonek do zup, gulaszy, ciast i ciasteczek.
Książka dostępna od 30 października 2019 roku.
Kulinarne poradniki – Ambasada śledzia
Śledź w polskiej obrzędowości jest rybą magiczną. Dawniej uznawany za potrawę najbiedniejszych. Potem, ten klasyczny w oleju lub śmietanie, stał się nieodłącznym elementem PRL-owskiego życia towarzyskiego. Dziś, w świecie fuzji smaków i eksperymentów kulinarnych, podbija salony i staje się rarytasem dalekim od klasycznych wyobrażeń.
W tej książce znajdziecie m.in.: informacje praktyczne jak kupić dobrego śledzia, anegdoty i ciekawostki oraz obyczaje „śledziowe”, a przede wszystkim ok. 50 przepisów podzielonych wg pór roku i dostępności sezonowych produktów spożywczych.
Książka dostępna od 20 listopada 2019 roku.
Kulinarne poradniki – 200 potraw z całego świata w twojej kuchni
Podróżowanie stało się coraz popularniejsze i również w Polsce pojawiły się restauracje serwujące dania z całego świata. Modne wyprawy do Tajlandii i Japonii spowodowały, że na polskie stoły trafiło sushi. Od kilku lat także kuchnia amerykańska uwodzi swoimi burgerami, bajglami oraz daniami z grilla i z rusztu. Natomiast jeśli chodzi o słodkości, blogi i książki kulinarne rozpropagowały: brownies, cheesecakes (serniki), donuts (pączki) czy muffinki.
Nie należy się bać przygotowywania egzotycznych dań, ponieważ książka maksymalnie upraszcza techniki gotowania i ogranicza potrzebne składniki, które w tradycyjnych (zwłaszcza azjatyckich) kuchniach często są dość liczne. I co najważniejsze, mimo owego ułatwienia dania nie tracą smaku! W związku z tym uproszczone przepisy to łatwiejsze zakupy. Gdzie szukać produktów? W supermarketach i nawet w prowincjonalnych sklepach pojawiły się półki z produktami z całego świata, i są coraz lepiej zaopatrzone.
Książka dostępna od 13 listopada 2019 roku.
Kulinarne poradniki – Przepisy Joli. Złote przeboje. Wszystko, co najsmaczniejsze
Kulinarne poczynania Joli na facebooku śledzi już ponad pół miliona osób. W związku z tym nie ma co się dziwić, że książki tej autorki sprzedają się w błyskawicznym tempie. Poza tym Jola Caputa to przebojowa blogerka i kultowa już bohaterka mediów społecznościowych. Tym razem swoim odbiorcom i wiernym fanom przygotowała nie lada gratkę. Ponieważ prezentowany poradnik to zbiór najlepszych przepisów Caputy. W dodatku w wersji najsmaczniejszej, ale i najpraktyczniejszej oraz najbardziej ekonomicznej.
Książka jest już dostępna.