Do tej pory gotowanie wydawało się Wam tajną sztuką niczym alchemia lub czarna magia? Wydaje się Wam, że przypalicie nawet wodę na herbatę? Myślicie, że jajecznica to szczyt waszych kulinarnych możliwości? W takim razie recenzja książki Kurs gotowania Marka Łebkowskiego. Kuchnia polska to dla Was obowiązkowa lektura! Okazuje się bowiem, że kursy gotowania wcale nie muszą kosztować dużo i nie zawsze wymagane są tu zajęcia praktyczne, pod okiem instruktora. Dzięki Markowi Łebkowskiemu przejdziecie szkolenie z gotowania w zaciszu własnego domu, bez stresu i w takim tempie, jakie najbardziej wam odpowiada!
Recenzja książki Kurs gotowania Marka Łebkowskiego. Kuchnia polska – przystępna forma i moje wrażenia
Książka i wybrane zagadnienia zostały tu przedstawione tak, że nawet największy laik będzie w stanie rozpocząć przygodę z gotowaniem, która zakończy się sukcesem. Znajdziecie tu dosłownie wszystko, co powinniście wiedzieć w kuchni. Jak kroić warzywa, jakie narzędzia przydadzą się podczas gotowania, jak składać naleśniki. Jak wygląda rozbiór tuszy cielęcej, wołowej, wieprzowej czy jagnięcej i które partie mięsa, w jakich daniach sprawdzą się najlepiej. Do tego przepisy na marynowanie grzybów, warzyw, podstawowe sosy i ciekawe dodatki, które świetnie sprawdzą się przy różnych obiadowych daniach. Nie zabraknie też czegoś na deser. Jednym słowem prawdziwy kurs gotowania, który przygotuje nas solidnie do poruszania się po kulinarnym świecie!
A wszystko to opisane jasno, przejrzyście, w prostej i zrozumiałej formie. Książka jest doskonale podzielona, np. najpierw autor omawia naleśniki, potem podaje sposób ich smażenia, składania, przepis na ciasto. A później podrzuca różne formy ich podania – na słodko, na słono, krokiety, farsze do takich krokietów. W związku z tym wszystko, co nas w danej chwili interesuje, jest w jednym miejscu. Nie trzeba skakać po całej książce w poszukiwaniu oddzielnego przepisu na daną rzecz.
Recenzja książki Kurs gotowania Marka Łebkowskiego. Kuchnia polska – podsumowanie
Ja jestem tą pozycją zachwycona! Od razu poczułam, jakby kulinarny świat nie miał przede mną tajemnic. Podoba mi się to, że autor prezentuje wiedzę w uporządkowany sposób. Dzięki czemu szukając przepisu np. na pieczoną wołowinę, od razu dostaję propozycję marynaty i sosu, który sprawdzi się doskonale przy tym daniu. Podobnie jest z innymi rzeczami. Jeśli autor pisze o grzybach, podaje nam od razu wszystko. Jak je marynować, do czego jaki rodzaj najlepiej wykorzystać, przepisy na dania z grzybami, sosy itp. Jak dla mnie Kurs gotowania Marka Łebkowskiego. Kuchnia polska to najlepsza książka kucharska, na jaką do tej pory trafiłam, a mam ich już za sobą kilka. Sprawdzi się w kuchni i u tych, którzy dopiero zaczynają przygodę z gotowaniem, jak i tych bardziej zaawansowanych.
Ocena Pauliny
-
10/10
-
10/10
-
10/10
-
10/10
Fragment recenzji
Jak dla mnie to najlepsza książka kucharska, na jaką do tej pory trafiłam, a mam ich już za sobą kilka. Sprawdzi się w kuchni i u tych, którzy dopiero zaczynają przygodę z gotowaniem, jak i tych bardziej zaawansowanych.